1944. április 13-án Magyarország felett hősi halált halt George Lenon Owens hadnagy, akinek unokahúga, Julie Robinson hazánkba érkezett 2017. szeptember 21-én.

vezCSI0662

 

1944. április 13-án a 461. Bombázó Csoport, a hetedik bevetésére szállt fel Burke őrnagy vezetésével. Nagy romboló erejű bombákkal támadták a Dunai Repülőgépgyárat. A cél felett erős légvédelmi tűz és vadászgépek fogadták a köteléket. Az amerikai jelentések szerint a bevetés során 58 egy és két motoros vadászgéppel találkoztak, sőt a kétmotoros vadászgépek rakétákat lőttek ki a kötelékre. A bombázók lövészei három ellenséges gép megsemmisítését és három gép valószínű lelövését jelentették. A bombázó kötelék tizenöt gépe sérült meg a támadás során, és a 766. Bombázó Század kettő B-24-es bombázója nem tért vissza. A cél felett egy légvédelmi lövedék eltalálta Charles W. Bauman főhadnagy 44-es oldalszámú gépének 1-es motorját. A robbanástól kigyulladt a motor és az egyik üzemanyag tartály. Az eltalált bombázó tett egy éles 180 fokos bal fordulót és neki ütközött a kötelékben repülő Paul S. Mowery hadnagy 49-es számú gépének. Az ütközéstől Mowery hadnagy gépének egyik légcsavarja és jobb szárny egy darabja leszakadt. Bauman főhadnagy gépe a cél körzetében pörögve zuhant az ütközés után. Mowery hadnagy gépe az ütközés után lemaradt, majd pörögve zuhanni kezdett. Az alakzatban repülő másik bombázó személyzete látta, hogy Mowery hadnagy a gépet úgy kb. 2000 lábon kivette a zuhanásból, és tovább repült, majd elvesztették szem elől. Mowery hadnagy gépe Kiskunlacházánál zuhant le, a pilóta 12 órakor halt meg koponyaalapi törésben, Bugyi-Alsódélegyháza pusztánál. Owens hadnagy valószínűleg akkor sérült meg halálosan, amikor Baumann főhadnagy gépével összeütköztek. A népbírósági közlöny a háború után leírja, hogy letartóztatták azokat a kiskunlacházai személyeket, akik bántalmazták Harry Doan (pontosan Harry E. Dean) és Eugen Blanek (pontosan Earl D. Blalok) amerikai repülőket. Mindketten a Mowery hadnagy gépének a tagjai voltak, és az Írott-tanya mellet értek földet Kiskunlacháza határában. A Magyar Királyi Csendőrség jelentette, hogy négy motoros bombázó lezuhant Kiskunlacházánál és Délegyházánál.

Bauman főhadnagy gépét a cél felett látták pörögve zuhanni, majd szem elől vesztették. A gép valószínűleg lapos szögben ért földet és ezért viszonylag egyben maradt, ahogy a szemtanú is elmondta és a csendőrség jelentette.

 

Julie Robinson a látogatás során Mohos Nándor, Rozsos Ákos és Magó Károly zászlós segítségével Owens hadnagy gép lezuhanási helyére, Szigetszentmiklósra, ahol Baumann főhadnagy gépe zuhant és tekintette a Szolnoki RepTárban szigetszentmiklósi B-24-es motorját.

Archívum